..:: محــــــــــیـــط ســـــبـــــــز (بیابان زدایی) ::..
..:: محــــــــــیـــط ســـــبـــــــز (بیابان زدایی) ::..

..:: محــــــــــیـــط ســـــبـــــــز (بیابان زدایی) ::..

منابع طبیعی-بیابان زدایی-محیط زیست

IUCN درباره تخریب توقف گاه های پرندگان مهاجر هشدار داد

اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN) در بیانیه‌ای به مناسبت «روز جهانی پرندگان مهاجر» بر ضرورت حفاظت بیشتر از پرندگان مهاجر و زیستگاه‌های اصلی و توقفگاه‌های طبیعی آنها تاکید کرد.

در سال جاری میلادی (2013) روز جهانی پرندگان مهاجر با عنوان «شبکه‌ای برای پرندگان مهاجر» نامگذاری شده است.

برای بسیاری از مردم دنیا دیدن دوباره پرندگان مهاجر، نشانه‌ای از فصل بهار و آغازی دوباره برای طبیعت است. این پرندگان می‌توانند سالانه هزاران کیلومتر را بر فراز مرزهای جغرافیایی و سیاسی پرواز کرده و از اقلیم‌های زمستانی جنوب به شمال آمده و جفت‌گیری کنند.

 در این میان چلچله‌های قطبی، رکورددار پیمودن بیشترین مسافت در کوچ‌های فصلی هستند و سالانه بیش از 80 هزار کیلومتر پرواز می‌کنند.

با این حال نگرانی‌ها درباره کاهش تعداد برخی از گونه‌های پرندگان مهاجر نظیر آبچلیک‌های منقار قاشقی وجود دارد که تعداد آنها از 2000 تا 2800 جفت بارور در سال 1970 میلادی به 100 جفت بارور در حال حاضر کاهش یافته است.

دلیل کاهش شدید جمعیت این پرندگان، تخریب توقفگاه‌های بین راهی در طول مسیر مهاجرت آنها در آسیا و در حد فاصل بین مکان تخمگذاری در روسیه و مقصد زمستانی آنها در بنگلادش و میانمار عنوان شده است.

به گزارش ایسنا به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN)، این پرندگان کوچک در صورت تخریب این توقفگاه‌ها، قادر به استراحت و تجدید قوا برای طی مسیر 16 هزار کیلومتری مهاجرت خود نخواهند بود.

تخریب و نابودی زیستگاه و در نتیجه تغییر در مسیر پرواز پرندگان مهاجر، تهدیدی جدی برای گونه‌های مختلف این پرندگان است اما در عین حال آلودگی محیط زیست و شکار نیز از عوامل مهم و موثر در کاهش جمعیت پرندگان مهاجر است.

 امسال روز جهانی پرندگان مهاجر با عنوان «شبکه‌ای برای پرندگان مهاجر» نام گرفته است تا بر اهمیت فراهم کردن شبکه‌ای از زیستگاه‌های در دسترس پرندگان مهاجر در طول حیاتشان تاکید شود.

همچنین در بیانیه این اتحادیه بر همکاری نزدیک دولت‌ها، سازمان‌های حفاظت از محیط زیست و افراد داوطلب در امر حفاظت از پرندگان مهاجر تاکید شده است.

رتبه ششم ایران در وقوع حوادث طبیعی

درصد مردم در معرض خطرات سیل و زلزله 
رتبه ششم ایران در وقوع حوادث طبیعی
رتبه ششم ایران در وقوع حوادث طبیعی/ 90 درصد مردم در معرض خطرات سیل و زلزله


دکتر رضا محمدی با بیان این مطلب که ایران کشوری بلاخیز و یکی از مستعدترین کشورهای جهان در وقوع حوادث و بلایای طبیعی است، به خبرنگار مهر گفت: 31 مورد از 40 مورد حوادث طبیعی شناخته شده در دنیا، در ایران اتفاق می افتد.

وی از ایران به عنوان یکی از 10 کشور بلاخیز دنیا نام برد و افزود: 90 درصد جمعیت کشورمان در معرض خطرات ناشی از وقوع زلزله و سیل قرار دارند.

محمدی ادامه داد: ایران در آسیا چهارمین کشور و در دنیا مقام ششم را از نظر وقوع حوادث طبیعی دارد و آسیب‌ پذیری کشورمان در برابر زلزله 1000 برابر آمریکا و ژاپن است.

کارشناس مسئول کارگروه بهداشت و درمان در حوادث غیرمترقبه وزارت بهداشت افزود: به منظور تدوین دستورالعملهای هماهنگی، پشتیبانی، پیگیری عملیات اجرایی کارگروه و ایجاد زیر کارگروههای تخصصی وابسته ، دبیرخانه کارگروه در وزارت بهداشت تشکیل می شود.

وی گفت: از طریق خطر زدایی و پیشگیری، آمادگی، پاسخ و بازتوانی (چرخه مدیریت بحران) در مواقع بروز حوادث و بلایای طبیعی و انسان ساز، امکان ارایه و پایداری خدمات نظام سلامت اعم از مراقبتهای بهداشتی و درمانی را در سطح مطلوب و ممکن و با همکاری سازمانهای داخلی و بین‌المللی عضو و همکار و مشارکت عموم مردم فراهم می‌آورد.

محمدی اظهارداشت: یکی از اهداف کلی این کارگروه آمادگی بیمارستانی در حوادث و بلایاست که با ارائه‌ الگویی جامع و واحد برای برنامه‌ریزی پاسخ به حوادث و بلایا در تمامی بیمارستانها و مراکز بهداشتی - درمانی کشور به منظور کاهش مرگ‌ و میر و صدمات جسمی و روانی حاصل از حوادث و بلایا در بیمارستانها یا منطقه‌ جغرافیایی مرتبط با بیمارستانها است.

وی با اعلام اینکه کارگروه بهداشت و درمان در حوادث غیرمترقبه شامل 4 مرحله اصلی کاهش اثرات، آمادگی، پاسخ و توانبخشی و بازتوانی است، ادامه داد: تامین مراقبت با کیفیت مناسب برای بیماران بستری و مصدومین در زمان وقوع حوادث از دیگر اهداف این برنامه است.

شبکه تلویزیونی محیط زیست راه‌اندازی می‌شود

محمدی زاده اظهار داشت: بزودی شبکه مستقل تلویزیونی محیط زیست با استفاده از ظرفیت های صدا و سیما راه‌اندازی می شود.




مهندس محمد جواد محمدی‌زاده، معاون رییس جمهوری در نشست سراسری روسای روابط عمومی ادارات کل محیط زیست استانها، حق مردم را داشتن اطلاعات کافی و ارتقای آگاهی های زیست محیطی عنوان کرد و افزود: تقویت اخلاق زیست محیطی با ظرفیت های فناوری اطلاعات امکان پذیر است.

وی با اعلام اینکه اطلاعات صحیح محیط زیستی باید از راه‌های مختلف به مردم داده شود ،‌اظهار داشت: این امر نیازمند ظرفیت‌سازی است.

محمدی‌زاده ادامه داد: زمانی که اطلاعات زیست محیطی مردم ارتقا یابد، مردم در جهت حفاظت از محیط زیست حرکت خواهند کرد.

رییس سازمان حفاظت محیط زیست خاطرنشان کرد : نیازهای اطلاعاتی زیست محیطی مردم با استفاده از فناوری های برتر تامین شود تا ‌قوی ترین رسانه در حوزه محیط زیست را داشته باشیم. اگر توانستیم ارتباط موثر با مردم در حوزه محیط زیست برقرار کنیم ، محیط بانان محیط زیست، خود مردم می شوند.

محمدی زاده با اعلام اخذ مجوز شبکه اینترنتی محیط زیست،‌ اظهار داشت: بزودی شبکه مستقل تلویزیونی محیط زیست با استفاده از ظرفیت های صدا و سیما راه‌اندازی می شود.

وی با بیان اینکه این شبکه اینترنتی به تلویزیون محیط زیست ایران تبدیل می شود،‌ افزود: این شبکه ،‌ تعاملی خواهد بود و مردم می توانند از آرشیو آن حداکثر استفاده کنند.


به گفته محمدی‌زاده با راه اندازی این شبکه، محیط زیست در متن جامعه و ارکان اجتماعی آن نفوذ پیدا می کند. وی با اشاره به اینکه این شبکه ماهیت آموزشی و اطلاع رسانی را دارد،‌اظهار داشت: قوی ترین آرشیو های از طبیعت ، پایان نامه های پژوهشی در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا در این شبکه قابل دسترسی است.

رییس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه مولفه های اصلی حیات یک مطالبه عمومی است، افزود: محیط زیست موضوعی ملموس و آشنا برای همه مردم است. افزایش اطلاعات زیست محیطی مردم بر عهده سازمان حفاظت محیط زیست است.

محمدی زاده با بیان اینکه محدودیت های منابع در حوزه اطلاع رسانی محیط زیست وجود دارد، ‌اظهار داشت: در موضع مطالبه گری به دنبال ارتقای دانش زیست محیطی مردم باشید و مردم را در برنامه های حفاظت از محیط زیست همراه کنید. تنوع سلیقه ها و گرایشات و برداشت های متناسب با خواسته ها در این حوزه وجود دارد. با محدود کردن منابع اطلاعاتی نمی توان مخاطب را مدیریت کرد.

محمدی زاده خاطر نشان کرد: نیاز های مخاطبین محیط زیست و تمایلات آنها باید شناسایی شوند تا بتواند در لایه های عاطفی و روحی مخاطب نفوذ پیدا کند.

وی با تاکید بر اینکه برنامه اطلاع‌رسانی باید بر اساس نیازسنجی دقیق و عالمانه انجام شود، تصریح کرد: اطلاعات باید هنرمندانه و به صورت غیرمستقیم به مخاطبین انتقال یابد.

به گفته محمدی‌زاده پیام های زیست محیطی بموقع و در حجم مناسب با شکل هنرمندانه باید به مخاطبین منتقل شود.

رییس سازمان حفاظت محیط زیست به روش های سنتی در حوزه اطلاع رسانی اشاره کرد و اظهار داشت: آموزشی موثر است که منجر به تغییر رفتار در مخاطب شود.

محمدی زاده خاطر نشان کرد: در حوزه اطلاع رسانی محیط زیست از ظرفیت های اساتید برجسته ، کارشناسان خبره دانش آموزان ،‌کارگران، روحانیت و مولفین در همه حوزه‌های محیط زیست استفاده شود.

وی در پایان یادآور شد: باید از ظرفیت‌های آموزه‌های دینی و تاریخی در حوزه محیط زیست بهره‌گیری شود.

به گزارش ایسنا، نشست سراسری مدیران روابط عمومی سازمان حفاظت محیط زیست کشور در آستانه 27 اردیبهشت روز روابط عمومی و ارتباطات روز دوشنبه برگزار شد.

شناخته شدن انسان به عنوان عامل اصلی گرمای زمین

نتایج اکثریت قریب به اتفاق تحقیقات علمی در زمینه گرمای زمین با یک توافق 97 درصدی حیرت‌انگیز، انسان را به عنوان عامل اصلی تغییرات جوی و تشدید گرمای زمین معرفی کرد.


تیمی از محققان داوطلب در علوم شهروندی با چاپ مقاله‌ای در نشریه Environmental Research letters، ضمن بررسی روی بیش از 12 هزار مقاله علمی با موضوع علوم اقلیمی و جوی به این نتیجه رسیدند که این مقالات با اتفاق رای 97 درصدی، فعالیت‌های بشری را عامل اصلی گرمای زمین و تغییرات جوی شناخته‌اند.

به گزارش ایسنا به نقل از گاردین، اگر انسان را همانگونه که در این مقالات علمی نتیجه‌گیری شده، به عنوان عامل اصلی تغییرات جوی و گرمای زمین معرفی کنیم در نتیجه هیچ شکی نیست که توقف گرمای زمین به زودی امکان‌پذیر نخواهد بود.

این مطالعه بر اهمیت تصمیم‌گیری‌های جدی در زمینه جلوگیری از انتشار گازهای گلخانه‌ای و آگاهی عموم مردم در خصوص این اتفاق‌نظر و نقش پررنگ انسان در تشدید گرمای زمین تاکید دارد.