تعریف اگروفارستری :
اگروفارستری تا حدودی یک نام جدیدی برای یک سری از عملیات قدیمی است . تعاریف مختلفی و حتی تصورات خیالی متفاوت از توصیف آگروفارستری در بین مردم وجود دارد . به هر حال ، اگروفارستری بعنوان یک سیستم مورد قبول استفاده از زمین مطرح بوده و قابل قبول ترین تعریف آن به شرح زیر است :
-آگروفارستری عبارت از یک سیستم پایدار بهره برداری از زمین است که عملکرد کل را با توجه به ترکیب یک زمان با استفاده از عملیات و مدیریتی افزایش می دهد که از نظر ویژگی های فرهنگ و اجتماع محلی ، شرایط اقتصادی و اکولوژیک منطقه متناسب می باشد .
- آگروفارستری عبارت از یک واژه جامع در مورد یک سیستم بهره برداری از زمین و تکنولوژی می باشد که براساس آن از گیاهان چند ساله چوبی ، گیاهان زراعی و حیوانات ، از طریق برقراری آرایش های فضایی و زمانی مطلوب استفاده می شود
اگروفارستری که در فارسی به معنای جنگل زراعی یا بیشه زراعی ترجمه شده علم دیرینه ای است که جدیدا بسیار کاربردی تر و پرطرفدارتر شده شده است چون همزمان با بهره برداری از تولیدات چوبی درختی از تولیدات زراعی نیز میتوان منفعت لازم را کسب نمود.
در این پست روش های مختلف اگروفارستری و رویکرد های مختلفی که در این علم مورد توجه قرار میگیرد و درختان چند منظوره و تحقیق ها و سمینار کلاسی در یکجا جمع آوری شده است
در ادامه خواهیم دید :
برخی از ویژگی های آگروفارستری
مزایای آگروفارستری
محدودیت های آگروفارستری
تاریخچه آگروفارستری
طبقه بندی سیستم های آگروفارستری
طبقه بندی سیستم های آگروفارستری بر مبنای ساختار
- تولید چندین محصول را با حفظ منابع پایه در بر دارد.
- بر استفاده از درختان و بوته های بومی تأکید دارد.
- برای محیط های حساس و برخوردار از نهاده های کم مناسب می باشد.
- از نظر فرهنگی و اجتماعی، نسبت به سایر سیستم های بهره برداری از ارزش بیشتری برخوردار است.
- از نظر ساختاری و کاربردی پیچیده تر از تک کشتی است.
مزایای آگروفارستری
الف) فواید محیطی
مهمترین فواید بوم شناختی (اکولوژیکی) آگروفارستری عبارتند از:
- کاهش فشار روی جنگل
- گردش بهتر مواد غذایی خاک از طریق درختان با ریشه های عمیق
- حفاظت بهتر از سیستم های اکولوژیکی
- کاهش روان آب سطحی
- کاهش آب شویی مواد غذایی و فرسایش خاک از طریق ریشه و ساقه درختان
- تعدیل میکروکلیما (پائین آوردن دمای سطح خاک و کاهش تبخیر رطوبت خاک از طریق افزایش مداوم مواد آلی حاصل از تجزیه ها).
ب) مزایای اقتصادی
افزایش
و حفظ بازده غذایی، سوختی، علوفه ای و کودی، (بر عکس سیستم های تک کشتی)
کاهش خطر از بین رفتن کل محصول افزایش، افزایش سطوح درآمد مزرعه به خاطر
باروری بالا و پایدار.
ج) مزایای اجتماعی
بهبود
استاندارد ها در زندگی روستایی به خاطر درآمد بالاتر و شغل مشخص، افزایش
بهداشت و مواد غذایی به خاطر افزایش کیفیت و تنوع تولیدات غذایی، بهبود و
پایداری جوامع ساکن در مناطق مرتفع از طریق عدم نیاز به تغییر مکان فعالیت
های کشاورزی (فعالیت نوبتی در مزارع ).
از
طرفی دیگر سیستم هایی که خوب طراحی شده باشند می توانند باعث کاهش یکسری
از هزینه ها شوند و محصولات علفی که در این گونه فعالیت کاشته می شوند
درآمد کوتاه مدت را فراهم آورده و این در حالی است که محصولات چوبی به صورت
همزمان در همان سیستم رشد می کند. بهبود کیفیت آب و وضع غذایی و زیستگاه
برای ماهیان از دیگر فواید سیستم آگروفارستری است.
محدودیت های آگروفارستری
الف) از نظر محیطی
- رقابت درختان نباتات زراعی از لحاظ فضا، نور، رطوبت و مواد غذایی
- خسارت به محصولات زراعی از طریق عملیات قطع درختان
میزبانی آفات و حشرات مضر برای محصولات غذایی
تجدید حیات زیاد درختان که ممکن است بر گونه های زراعی غلبه کند
ب) از نظر اجتماعی – اقتصادی
- نیروی کار بیشتری نیاز دارد
- رقابت بین محصولات زراعی و درختی بیشتر است.
- دوره رشد درختان طولانی است.
- آگروفارستری کار پیچیده ای است نسبت به کشاورزی سنتی و متداول.
- مقاومت زارعان برای جایگزین کردن درختان با محصولات زراعی به خصوص در جاهایی که زمین کمیاب است.
تاریخچه آگروفارستری
آگروفارستری یک پدیده جدید نیست و از دیر باز در اکناف جهان، در هر جا به شکلی سابقه دارد. منتها در حدود ربع قرن اخیر، در راستای بهبود روش ها و اشکال گوناگون آن نوعی نوسازی یا بهسازی مبتنی بر نتایج تحقیقات علمی ایجاد شده است. پیشینه آگروفارستری به گفته یکی از پژوهشگران مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران به دهه های 1950 و 1960 میلادی بر می گردد. سنت و فرهنگ زراعت و کاشت درخت از قبل در ایران وجود داشته است و می توان به کاشت توت و چای در لاهیجان یا کاشت صنوبر و تبریزی در اطراف مزارع و باغ های میوه در دیگر مناطق اشاره کرد. همچنین کاشت درختان بادشکن در اطراف زمین های کشاورزی است به طور کلی این نوع درخت کاری، سنتی دیرینه در ایران دارد.
در اروپا تا قرون وسطی، جنگل های متروکه را پاک نموده و نوارهایی از آنها را می سوزاندند، سپس محصولات غذایی را برای دوره های مختلف در داخل آنها کشت می کردند و یا گونه های درختی را همراه با گیاهان زراعی و یا بعد از آنها کشتمی نمودند. این روش در اروپا رو به کاهش نهاد، ولی تا اواخر قرن گذشته در فنلاند و تا سال 1920 در آلمان ادامه داشت.
در آسیا، سیستم زراعی هانونو Hanunoo، سیستمی تقریباً پیچیده و پیشرفته انجام می شد. در این سیستم در حالی که زمین برای زراعت پاکسازی می شد، برخی از گونه های درختی مهم به طور انتخابی حفظ می شدند. این درختان برای رسیدن دانه های برنج سایه ایجاد می کردند و غذا، دارو، چوب ساختمانی و روغن نباتی را فراهم می کردند. در آفریقا از نقطه ای به نقطه دیگر متفاوت است. در نیجریه شمالی گیاهان زراعی مختلف مثل ذرت، کدو تنبل و لوبیا همزمان با درختان در زیر اشکوب کاشته می شد (1937، Forde). در هر منطقه با توجه به شرایط آنجا گونه های متفاوت به همراه درختان مناسب کاشته می شود .
در ایران، اشکال متنوعی از آگروفارستری از قدیم وجود داشته، به عنوان مثال:
جنگلداری – کشاورزی تلفیقی در عرصه واحد به صورت کاشت کهور – صیفی جات نوبرانه، کرت – گندم، کنار – زراعت در مناطق جنوبی کشور. کاشت درخت بادام با زراعت یونجه، موکاری در پای درختان بلوط بازمانده از تخریب جنگل در حوالی بجنورد. صنوبرکاری به همراه زراعت یکساله در سرزمین ایران، زراعت یا چرای دام در پای درختان جنگلی بلوط در زاگرس.
طبقه بندی سیستم های آگروفارستری
سیستم های آگروفارستری می توانند بر اساس معیار های زیر گروه بندی گردند:
ساختار
بررسی ترکیب اجزاء، شامل ترکیب فضایی جزء چوبی، اشکوب بندی عمودی اجزای ترکیب و ترتیب زمینی اجزای مختلف می باشد.
وظیفه یا عمل سیستم
این معیار بر اساس وظیفه یا نقش کلی سیستم و به طور عمده نقش درختان(نقش تولیدی، محافظتی و ... ) مشخص می گردد.
اقتصادی – اجتماعی
توجه به سطح مدیریت نهاده ها و یا شدت و مقیاس مدیریت و اهداف تجاری می باشد.
اساس اکولوژیک
توجه به شرایط محیطی، با این فرض که سیستم های معین می توانند برای شرایط اکولوژیک معینی مناسب تر باشند.
طبقه بندی سیستم های آگروفارستری بر مبنای ساختار
طبیعت مؤلفه ها
ترتیب مؤلفه ها
بر اساس طبیعت مؤلفه ها، سیستم های آگروفارستری می تواند به طبقات زیر تقسیم شود:
سیستم های تلفیقی جنگل و زراعت Agrosilvicultural
سیستم های تلفیقی جنگل و مرتع Silvopastoral
سیستم های تلفیقی جنگل، مرتع و کشاورزی Agrosilvopastoral
سایر سیستم ها
الف) سیستم های تلفیقی جنگل و زراعت
Agrosilvicultural
این سیستم در برگیرنده استفاده آگاهانه از اراضی برای تولید همزمان محصولات کشاورزی و محصولات جنگلی است. بر مبنای طبیعت مؤلفه ها، این سیستم ها می توانند به اشکال زیر تقسیم شوند:
- گونه های آیش اصلاحی در کشاورزی انتقالی
- سیستم تانگیا
- باغ های متشکل از چند گونه درخت
- کشت دالانی
- درختان و درختچه های چند منظوره در اراضی زراعی
- تلفیق محصول زراعی با محصول درختی – درختچه ای
آگروفارستری با هدف تولید چوب سوخت :
کمربندهای سبز
بادشکن ها
حصارهای حفاظتی خاک
- کشت درخت و درختچه در طول دوره آیش زمین
آیش
یعنی اراضی کشاورزی را برای دوره هایی خاص بدون کشت باقی بگذاریم. در طول
دوره آیش اراضی، می توان با کاشت گونه های سریع الرشد نظیر کلن های مختلف
صنوبر از محصولات چوب و علوفه تولیدی این گیاهان در مصارف مختلف و همچنین
تأمین علوفه دام استفاده نمود.
بهترین
گونه ها برای سیستم آیش آنهایی هستند که علاوه بر آن که خاک را اصلاح می
کنند (قابلیت تثبیت ازت را دارند) با محصولات بعدی هم سازگار باشند.
- سیستم تانگیا
این سیستم یک فرم تغییر یافته از زراعت دوره ای است، بدین ترتیب که گیاهان زراعی در یک منطقه کاشته شده و در جوار آنها گونه های جنگلی نیز کشت می گردند. در این سیستم که هدف بیشتر حفظ جنگل است به زارعانی که زمین ندارند به ازای کسب اجازه کشت برای مدت 1 تا 3 سال در پای درختان زراعت یک ساله می کنند و بعد از آن یعنی زمانی که سایه درختان به حد کافی افزایش می یابد حرکت به مناطق دیگر و تکرار چرخه در آن مناطق صورت می گیرد.
- باغ های متشکل از چند گونه درخت
در
این سیستم آگروفارستری، انواع مختلفی از گونه های درختی به صورت مخلوط کشت
می شوند. کار اصلی این سیستم، تولید غذا، علوفه و فرآورده های چوبی برای
ساخت خانه و فروش این تولیدات برای کسب درآمد است. گونه های عمده ای که در
این سیستم استفاده می شوند:
(Acer catechu ، Cocos nucifera ، Phoenix daetilifera ، Acacia catech و ... )
- درختان و درختچه های چند منظوره در اراضی زراعی
تلفیق درختان چند منظوره مانند Acasia alba , Prosopis cineraria با محصولات کشاورزی در قسمت های خشک و نیمه خشک مناطق حاره یک روش سنتی می باشد . از نقاطی که می توان در آن تلفیق جنگلداری با کشاورزی را داشت ، نقاط باز داخل جنگلهاست. بیشتر نقاط از مازاد گیاهی و مدفوع حیوانات به جای آنکه به عنوان مالچ و کود حیوانی استفاده کنند، برای سوخت به کار می برند که با کشت درختان در حاشیه مزارع می توانند کاملاً نیاز سوختی خانواده خود را تامین نمایند)
- تلفیق محصول زراعی با محصول درختی – درختچه ای
در باغ های چای و قهوه در سرزمین سری لانکا مبادرت به کاشت متفرق درختان تیره نخود (لگومینوزه) می شود. در اینجا، خاک با تثبیت ازت جوی به وسیله درختان تیره نخود تقویت شده و موجب افزایش محصول چای و قهوه می گردد. گو اینکه درختان مزبور، در عین حال، نوعی پناه سودمند نیز به بوته های چای و درختچه هایقهوه اعطا می کنند.
- کمربند سبز
کمربند سبز، ایجاد نوار های گسترده از درختان را گویند که با اهداف مختلف ایجاد می گردد. کاهش سرعت بادهای تند و مخرب زا، مبارزه علیه آلودگی های محیطی از جمله آلودگی های هوا، آلودگی صدا، گرد و غبار (به خصوص در نزدیکی شهرها). از دیگر اهداف ایجاد کمربند سبز می توان به فراهم کردن غذا ، علوفه، چوب، و... اشاره کرد. گونه هایی که در ایجاد کمربند سبز به کار گرفته می شوند باید توجه شود که برای چه هدفی کاشته می شوند تا گونه مناسب آن انتخاب گردد.
-بادشکن ها
بادشکن
ها نوعی از نوارهای چوبی هستند که به وسیله درختان و درختچه ها برای حفظ
مزارع، منازل مسکونی و یا به منظورهای دیگر مثلاً برای جلوگیری از شن های
روان، مناطق بادخیز و حفظ خاک اشاره کرد.
اگر
چه بادشکن ها در کانادا شامل یک ردیف از درختان یا بوته ها هستند، کاشت و
احداث بادشکن های چند ردیفی به همراه گونه های مختلف فواید هایی مهم را به
دنبال خواهد داشت. همچنین ارتفاع و پهنای بادشکن بر عملکرد بادشکن ها تاثیر
می گذارد.
برای ایجاد بادشکن در حاشیه زمین های کشاورزی روستائیان در تمام کشور (ایران) اعم از جلگه تا ارتفاعات می توان زراعت چوب و درختکاری انجام داد. البته
ایجاد بادشکن باعث ایجاد سایه و جلوگیری از تابش مستقیم نور خورشید به سطح
مزرعه می شود و برای همین است که برخی از کشاورزان شالیکار (برنج کار) از
صنوبرکاری در اطراف مزرعه شان چندان استقبال نمی کنند.